30 Ocak 2013 Çarşamba

Sneijder'den gelen parayla 3 transfer


Kovacic

 

Ara transfer döneminde Sneijder ve Drogba'yı renklerine bağlayan Galatasaray yaptığı bomba transferlerle dünya spor medyasının gündemine oturdu.İnter, Galatasaray'dan Sneijder için aldığı 7.5 milyon euro ile 3 yeni transfer yaptı. İnter 2 milyon euroya Stuttgart'ın orta saha oyuncusu Zdravko Kuzmanovic'i renklerine bağladı Ayrıca 3.8 milyon euroya da Atalanta'dan Ezequiel Schelotto'yu aldı. İtalyan devi bu transfer için ayrıca 19 yaşındaki genç oyuncu Marko Livaja'nın yarı hakkını Atanlanta kulübüne verdi. Ayrıca Dinamo Zagreb'in 18 yaşındaki genç yeteneği 'Yeni Modric' denilen Mateo Kovacic'i transfer etmesi bekleniyor.    


 
 
Schelotto

Kuzmanovic






















Yapma be Arshavin


Arshavin'in pozlarında Bieber havası var sanki :)
Kaynak: Hayatım Futbol

29 Ocak 2013 Salı

O Ülkesi için Barış Sembolü: Didier Drogba





ÜLKESİ İÇİN BİR FUTBOLCUDAN FAZLASI 


Yıl 2007. Fildişi'nin kuzey bölgesine isyancılar, güney bölgesine ise hükümet hakim. O zaman Didier Drogba Chelsea'de, ve aynı zamanda Fildişi milli takımında kaptan olarak oynuyordu.

 Ateşkes yapılmış, Drogba'da her vatandaş gibi ateşkesten memnundu. Drogba o dönem verdiği bir ropörtajda Madagaskar maçının kuzeyli isyancıların başkenti olan "Bouake" de oynanmasını önerdi. Bu maç ile birlikte tüm ülke 5 yıl sonra ilk kez bir araya geldi. Hükümet askerleri maçta güvenlik sağlamak amacıyla maça davet edildi. Ancak hiç bir şekilde bir şiddet olayı yaşanmadı. Maç sonrası isyancılar ve hükümet güvenlik için bir araya geldi. Maç sonucu Fildişi Madagaskar'ı 5-0 mağlup etti.

Drogba bu olay ile ülkesinde adeta bir kahraman haline geldi. 5 yıldır bir araya gelmeyen ülke onun sayesinde bir araya geldi. Artık erkekler onun gibi giyinmeye başladı. Drogba bir idol haline geldi.







25 Ocak 2013 Cuma

Romantik Futbolun Olmazsa Olmazı Şarkılar 1

İnsanlar duygularını ifade edebilmek için bir çok yol seçerler. Müzikte bunların en başında gelmektedir. Futbolun romantik yönünde taraftarlar takımlarına duydukları aşklarını ona besteler,şarkılar yaparak anlatırlar. Tribün kültürünün en önemli olgularından biri de hiç kuşkusuz yapılan bestelerdir. Tribünlerin geçmişten günümüze kadar besteleri onların kimlikleri haline gelmiştir. Buna örnek Fenerbahçe'nin ''Mazinde bir tarih yatar'' ,Galatasaray'ın ''Re re re ra ra ra Galatasaray Cimbombom'' olabilir. Bu araştırmada takımların geçmişten günümüze gelen şarkıların birkaçından derleme yaptık.Bulabildiklerimizi koyduk. İyi okumalar ve dinlemeler :)

-Fenerbahçe
İlk taş plak Fenerbahçe için yapılmıştır.Bu plak Odeon tarafından 26 Mayıs 1931 tarihinde  ''Fenerbahçe Şampiyonluk Hatırası'' adında çıkmıştır. Bu plakla ilgili Cumhuriyet gazetesindeki ilanda, ‘Şampiyon takımın büyük muvaffakiyeti şerefine maruf bestekârlarımızdan Muallim Kâzım Beyin bestelediği methiye bir hatıra olmak üzere Odeon plaklarına okunmuştur’ bilgisi bulunmaktadır.
İlk 45'lik plak da Fenerbahçe için yapılmıştır.1965 yılında Vasfi Uçaroğlu Orkestrasının yaptığı ''Şampiyonluk Şarkısı'' Ezgi Plak tarafından yayınlanmıştır. Şarkı ''Hop hop hop,Top top top,As as as,Pas pas pas ,Tut tut tut,Şut şut şut,Goooooool” sözleriyle başlıyor.

                      

                      Vasfi Uçaroğlu Orkestrası "Şampiyonlar Şarkısı" 1965



Daha sonraki yıllarda Fenerbahçe tribünlerinde Urfali Babi adıyla bilinen Amigo Babi tarafından yayınlanan plak ''Fenerbahçe Oyun Havası'' adıyla yayınlandı. Şarkıda “Yaşasın Fenerbahçe, bu maçı da aldı / Göztepe, Altay, Kayseri nerede kaldı / Her maçında en azından beş tane çeker / Karşı takım seyircisi kahrından içer”. sözleri yer alır.Daha sonra “Sarı kanaryaları pırıl pırıl uçar / Eskişehir, Bolu, Bursa korkudan kaçar / Hiçbir kuvvet yetmez Fenerimin gücüne / Her zaman üç beş çeker Ankaragücü’ne” sözleriyle devam eder.

                         

                          Fenerbahçe Oyun Havası: Sarı Kanaryalar Ve Amigo Babi

                                     

30 Mayıs 1968 tarihinde Fenerbahçe, AEK ile oynadığı Balkan Kupası final maçını 3-1 kazanarak Balkan Şampiyonu oldu. Bu zafer sonrası Rüştü Demirci  ''Şampiyon Fenerbahçe'' şarkısını yayınladı.


                                    Rüştü Demirci - Şampiyon Fenerbahçe

                                     

  Fenerbahçe denildiğinde akla ilk gelen şarkılardan biri ''Yaşa Fenerbahçe'' şarkısıdır. Bu şarkı Şerif Yüzbaşıoğlu tarafından İspanyolların 'Viva Espana' şarkısından Fenerbahçe için uyarlanmıştır. 1974 yılında yayınlanan bu şarkıya Nesrin Sipahi ile birlikte dönemin teknik direktörü ve oyuncuları eşlik etmiştir.

                                     Nesrin Sipahi - Yaşa Fenerbahçe

                         


                                            -Galatasaray
Galatasaray için yazılmış fakat kim tarafından ve hangi yılda yayınlandığı bilinmeyen şarkı ''Şampiyon Galatasaray Marşı'' daha sonra ''Galatasaray Denizciler Marşı'' adıyla yayınlanmıştır. Şarkıda ''Bayrağımız ne güzel sarı kırmızı,Kotramızın adı cihan yıldızı,Moda burnu önünde attık voltayı,Hasımlarımıza çektik golleri” sözleri yer almaktadır.

Galatasarayın 75.yılında Selim Andak tarafından hazırlanan ve Galatasaray klasiklerinden olan ''re, re, re, ra, ra, ra, Galatasaray, Galatasaray, cim bom bom'' bestesi yayınlanmıştır. 1980'de plak olarak hazırlanmıştır.
RE RE RE RA RA RA
1960'larda “Orda Bir Köy Var Uzakta”nın bestecisi'' Münir Ceyhan ve Çocuk korosu tarafından ''Galatasaray Kulübü Marşı'' seslendirilmiştir. Şarkının Sözleri: 
Kulüplerin yıldızı  Varol sarı kırmızı 
 Paslaşarak ilerler  
Ağlarda alır hızı 
Galatasaray çok yaşa 
Sen yine geçtin başa  
Yıldırım gibi koşar  
Engeli kolay aşar 
 Sporun her dalında  
Şanla şerefle yaşar  
Disiplinli çalışkan 
Damarlarda asil kan 
 Bu toplumun tek sözü 
 Başaracağız inan 
 Gönüller düşünceler 
Birleşmiş birer değer 
 İşte bu anlayışla / Şampiyonuz bu sefer

1968-1969 sezonunda şampiyon olan Galatasaray için Girgin Plak imzalı Sinan Subaşı tarafından ''Arslan Cimbomlular'' plağı yayınlanıyor. Daha sonraki yıllarda ise Erol Solak ve Vehbi Turan Boğaziçi orkestrasının çaldığı ''Samanyolu'' şarkısından uyarlanan bir 45'lik plak yayınlanmıştır. Şarkı da şu sözler yer alıyor: “Bir irfan yuvası adını taşıyorsun.Binlerin onbinlerin kalbinde yaşıyorsun.Yarım asırı geçkin geride bir mazin var.Altın harfle yazılmış zaferle dolu yıllar. Dile getir tarihi, zaferleri bir bir say.Kabarıyor göğsümüz, aslan Galatasaray”

                                EROL SOLAK - GALATASARAY ŞARKISI - 45 LİK KAYDI

 



-Beşiktaş
Beşiktaş'a yapılan şarkılar Galatasaray ve Fenerbahçe'ye nazaran biraz farklı.Galatasaray ve Fenerbahçe'ye her zaman tek tek şarkılar yapılmış.Fakat Beşiktaş'a Türkiye'nin ilk futbol albümü yapılmıştır. 1980'li yıllarda Beşiktaş 80.yılını kutlamaya hazırlanırken “1981-1982 Türkiye Ligi’nde Karakartal Zirvede” adlı albüm yapılıyor.Dönemin Beşiktaş Başkanı Mehmet Üstünkaya ve futbolcuların konuşmalarının da yer aldığı albüm ''Beşiktaş Marşı'' ile başlıyor.Marşın sözleri şöyle: “Seyircinle, tarihinle sen ne büyüksün / Sporda efendilikte yok senden üstün / Karşına çıkanlar şansına küssün / Her zaman şampiyon, şampiyon ol Beşiktaş

Beşiktaş için yapılan 45'likler arasında rastlanan tek plak Karakartallar Çok Yaşa'' isimli olanıdır.Şarkı Pertev Tunaseli destekli Yılmaz San şarkısı.


-Trabzonspor
1976 yılında İstanbul takımları dışında ilk defa bir takım Trabzonspor şampiyon olmuştur.Bu şampiyonluğu taçlandırmak amaçlı Erkan Ocaklı desteğiyle bir plak yayınlanmıştır.Plakta bulunan şarkının sözleri şöyle: “Karadeniz’in incisi.Türkiye lig birincisi .Modern futbolun öncüsü.Şen ola Trabzon şen ola”

                                  

                                      ŞEN OLA TRABZON ŞEN OLA

                               


  

Romantik Futbolun Olmazsa Olmazı Şarkılar 2

                                                                    -Eskişehirspor


 1970'li yıllarda dönemin en başarılı sanatçılarından biri olan Kutlu Payaslı tarafından Eskişehirspor'a özel bir plak hazırlanmıştır. Bu plak Columbia tarafından hazırlanmıştır. Şarkı gol anlatımıyla başlıyor ve şu sözlerle devam ediyor: Es es es ki ki ki eski eski es.Rüzgar ol, fırtına ol, kaleden kaleye es.Selam size bin selam.Yenilmez amigolar.Formanızda zaferin.Şahlanan renkleri var.Bomba şutler patlasın.Her akının sonunda.Amigolar bu yıl da.Yine zafer yolunda.Şanın çıksın göklere.Yüksel hiç durma yüksel.Geliyor hey geliyor.Eskişehir’den bu ses.


                                                                -Sarıyerspor

İzmirli Ali Kocatepe’nin imzasını taşıyan “Sarıyer Şampiyonluk Şarkısı” Sarıyer Gençlik Klübü tarafından çıkartılmış. 

                                                            Sarıyer 1982 Yılı Şampiyonluk Şarkısı

                                     




                                                            -Vefaspor



Metin Ersoy mezun olduğu Vefa Lisesi için yaptığı plağın adı ''Vefa Marşı'' olmuştur. Şarkıda “Ne söylesem ne yazsam hepsi az / Doğanın renkleridir yeşil beyaz” sözleri yer alır.


                                                              -Ankaragücü

Kemal Sunal'ın 'Salako' filminde 'Aman Salako' şarkısını söyleyen Urfali Babi 1973 yılında,71 Kupası ve arkasından gelen efsane dönem sonrası ''Bastır Ankaragücü'' adlı plağı çıkarmıştır.


-Adana Demirspor
Ali Şenozan ve Türeyişler tarafından seslendirilen Demirspor Marşı



                                                          

                                                             -Dolmuş Maça
'Dolmuş Maça' şarkısı herhangi bir takım için yapılmamıştır. Tanju Okan tarafından seslendirilen bu şarkı Vasfi Uçaroğlu orkestrası tarafından seslendirilmiştir. 





-Metin Geliyor Metin

Türk Futbol tarihinin en önemli isimlerinden olan Metin Oktay'a yapılan iki plak:Şevket Uğurluer ve Arkadaşları'nın ''Metin Geliyor Metin'' ve Yıldırım Gürses'in seslendirdiği ''Son Maç''. Son Maç şarkısı Metin Oktay'ın jübile maçına özel yayınlanmıştır.

                                        Şevket Uğurluer ve Arkadaşları - Metin Geliyor Metin

                                       



                                                            Metin Oktay Son Maç

                                            



-Avrupa takımlarından örnekler 

                                                                     Barcelona:

Real Madrid:


Manchester United:

1985 sezonu futbolcuları seslendirmiştir.
  
   

Arsenal:



Liverpool:

                                                   http://45football.com/index.php?id=25

                                                                         Juventus:
     


                                                                            İnter:
  

Milan:
                                                   http://45football.com/index.php?id=196

                                                                        AS. Roma:

S.S Lazio:
     
                                                      http://45football.com/index.php?id=204

                                                                  Bayern Münih:
                                        
                                                       http://45football.com/index.php?id=49

                                                                          St. Pauli:

                                                                  http://45football.com/index.php?id=122
                                                                   
Paris Saint Germain:


Club Africain Tunis:

                                    

Sevdiğiniz yabancı takımların 45'lik plaklarını http://45football.com/ adresinden bulabilirsiniz


23 Ocak 2013 Çarşamba

Bir Nostaji: Romalı Futbolcu Kartları


Çocukluğumuzun efsane oyunlarından biri olan futbolcu kartı biriktirmek anlaşılan İtalya'da da oldukça meşhurmuş. İşte Roma takımının efsane futbolcularının kartları

Babasının ölümünden sonra kortlara koştu : Sloane Stephens

 Avustralya Açık Tenis Turnuvası'nın sürpriz isimlerinden olan Serena Williams'ı eleyen 19 yaşındaki Sloane Stephens gösterdiği performansıyla herkesin dilinde. Turnuvanın sürpriz isminin hayat hikayesi çok ilginç.

 Amerikan futbolcusu olan John Stephens'ın kızı Sloane, babasını 13 yaşına kadar nerdeyse tanımıyordu. Babasıyla hayatı boyunca iki veya üç defa görüşme fırsatı yakaladı. 16 yaşındayken babasıyla bir telefon konuşması sonrası görüşme kararı aldı. 

John Stephens, New England Patriots formasıyla 

 Babası John Stephens New England takımında en parlak dönemini yaşamıştı. Daha sonra Green Bay Packers, Atlanta Falcons ve Kansas City Chiefs takımlarında oynadı. 

 1 Eylül 2009 tarihinde John Stephens 43 yaşında bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Babasının ölüm haberini Amerika Açık turnuvasının başlamasına 2 gün kala öğrenen Sloane, büyük bir üzüntü yaşadı. Stephens babasına vedasını turnuvaya katılarak etti.

 Üvey kardeşinden aldığı acı haber sonrası saatlerce ağladıktan sonra tenis toplarını ve raketini alıp saatlerce kimseyle konuşmadan tenis oynadı. 

 Daha sonra babasının hayatını araştırmaya başlıyan başarılı raket babasının bilinmeyen yönlerini keşfetti. Babasının ağır bir kemik hastalığı geçirdiğini ve 1994 yılında tecavüz suçu yüzünden tutuklandığını internet sitelerinden öğrendi. Bu olayları kendisinden saklayan annesi Sybil Smith, "Ben babasıyla gurur duymasını istedim. John çok iyi ve çok cömert bir insandı. Onu yanlış tanımasını istemediğim için sakladım" açıklamasını yaptı.

 29 numaralı seri başı Sloane Stephens, Avustralya Açık'ta 3 numaralı seri başı Serena Williams'ı 2-1 mağlup ederek yarı finale yükseldi. Yarı finalde 1 numaralı raket Victoria Azarenka ile karşılaşacak. 


19 Ocak 2013 Cumartesi

Bizimle Tezahürat yapmayacaksın!


 Futbolda ezeli rakibine transfer olan oyunculara taraftarların düşmanlığı alışılmış bir durum. Ancak Bayern Munih kalecisi Neuer'in transfer süreci ve daha sonrasında yaşayanlar oldukça ilginç.


 Almanya'nın köklü kulüplerinden Bayern Munih'in başarılı kalecisi Manuel Neuer Bayern’li taraftarlarca  hiç ama hiç sevilmiyor. Bunun nedeni oldukça eskiye dayanıyor. Bir dönem Schalke 04 forması giyen Neuer, Bayern’i yendikleri bir maçtan sonra,    rakip kaleci Oliver Kahn’ın sıkça yaptığı bir sevinç gösterisini taklit edince, taraftarların en çok nefret ettiği oyuncu haline geldi.

 Bayern Kulübü taraftarların kalbini kazanmak için Neuer ile bir anlaşma yapmıştı. İşte o anlaşmanın maddeleri;
1- Takımın iç saha maçlarında, ‘İnferni  Bayern 01’ taraftar grubuna ayrılan güney tribününe kesinlikle yaklaşmayacak.
2- Maçlarda  Bayern formasının üzerine bulunan kulüp armasını kesinlikle öpmeyecek.
3- Formasını çıkarıp, güney tribününe atmayacak.
 4-  Bayern taraftarları ile birlikte tezahürat  yapmayacak.


Son olarak İnferni Bayern 01 taraftarlar son olarak  Bayern’in hazırlık kampında, “ Neuer, istediğin kadar gol kurtarabilirsin ama biz seni kalemizde hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz” yazılı pankart açmıştı.

7 Ocak 2013 Pazartesi

Futbolun en eski oyun sistemi


 Futbolun ilk oynandığı zamanlarda sistem yoktu. Yorgunluk, sonuca ulaşamama kuralların çıkmasına neden oldu. İlk defa İskoçyalılar bir kural ortaya koydular. Zamanla yeni yeni kurallar ortaya kondu.
 Futboldaki oyun sistemleri, oyuncuların saha içindeki dizilişleriyle de isimlendirilir. En eski oyun sistemi, 2-3-5 (iki bek, üç orta saha oyuncusu, beş forvet) oyuncu dizilişiyle oynanırdı. Daha sonra Brezilyalıların ortaya koyduğu 4-2-4 sistemi uzun yıllar uygulandı. Bu sistem, hücum ya da savunmayı güçlendirmek için 4-3-3 veya 4-4-2’ye dönüştürülerek devam etmektedir.Bunların dışında son yıllarda 3-5-2 sistemiyle de oynanmaktadır.

4 Ocak 2013 Cuma

Owen Sevdi Rümeysa İyileşti

Ünlü İngiliz Futbolcu Michael Owen hastanede ziyaret ettiği 18 aylık Rümeysa iyileşti. Ailesi Owen'a ulaşarak kendisinin kızları için bir şans olduğunu söylüyorlar.


İngiltere Premier Ligi takımlarından Stoke City'li Michael Owen, böbrek kanseri hastası 16 aylık Rümeysa'yı Stafford'daki tedavi gördüğü hastanede ziyaret etti. İngiliz The Sun gazetesinin haberine göre, küçük Rümeysa Owen'ın ziyaretinden kısa bir sonra iyileşip hastaneden taburcu oldu. İngiltere'nin Clayton kentinde yaşayan Osman ve Esra Köse'nin 16 aylık kızları Rümeysa'ya, geçtiğimiz Nisan ayında böbrek kanseri teşhisi kondu. 8 ay boyunca kemoterapi tedavisi gördü. 33 yaşındaki baba Osman Köse, futbolcu Owen'ın ziyaretinin kızlarının iyileşmesinde önemli bir rol oynadığı söyleyerek gazeteye duygularını şöyle anlattı:
"Michael Owen'in ziyareti harikaydı. Rümeysa, Owen'ın kim olduğunu bilmiyor ancak onun ziyareti duygusal olarak hepimiz için büyük moral oldu."
Küçük Rümeysa'ya böbrek kanseri teşhisi konduktan sonra çok zor günler geçirdiklerini söyleyen baba ve 31 yaşındaki anne Esra, kemoterapi tedavisinin ardından çocuklarınıniyileşmesinden dolayı çok mutlu olduklarını ve bir daha hastalığın tekrar etmemesini umut ettiklerini söyledi. Eski İngiliz milli takım oyuncusu Michael Owen, diğer takım arkadaşları ilebirlikte Noel öncesi North Stafford Üniversitesi Hastanesi'ni ziyaret ederek tedavi gören çocuklara hediyeler dağıtmıştı. 4 çocuk babası 33 yaşındaki İngiliz futbolcu, Rümeysa'nın iyileşmesine çok mutlu olduğunu söyledi. 
kaynak:Doğan Haber Ajansı

3 Ocak 2013 Perşembe

Futbol Stadlarında Yaşanan Facialar

Geçmişten günümüze futbolun,diğer spor dallarına nazaran toplumları daha çok etkisine alabildiğini biliyoruz. Futbolla birlikte farklı duygu yükleri bir araya gelir.Futbol, kimilerinin hayatının anlamını teşkil ederken,
bazen de en korkunç suçları işlemek için de bir neden haline gelir. 1960'lı yıllardan günümüze futbol sahalarında yaşanan facialar bunun kanıtıdır. Geçtiğimiz günlerde Mısır'da yaşanan facia son örnektir. Al-Ahli ile Al-Masry arasında oynanan maçta taraftarların sahaya atlamasıyla çıkan olaylarda en az  77 kişi hayatını kaybetti.Diğer futbol faciaları:


5 Nisan 1902 - Glasgow/İskoçya: 25 ölü, 517 yaralı
İngiltere-
İskoçya karşılaşmasında İbrox Park stadının sol tarafı çöktü. Batı taraftaki duvarın yanında bulunan taraftarların çoğu hayatını kaybetti.
9 Mart 1946 - Bolton/İngiltere : 33 ölü, 400 yaralı
Bolton Wanderers ile Stoke City karşılaşmasından önce, Burden Park Stadı’nın duvarlarının çökmesi ile taraftarlar panikle birbirlerini ezdiler.


24 Mayıs 1964 - Lima/Peru: 318 ölü,500 yaralı

Olimpiyat elemelerinde Arjantin-Peru karşılaşmasında hakemin Peru'nun golünü ofsayt gerekçesiyle saymadı.Perulu taraftarların çılgına dönmesiyle çıkan olaylarda 318 kişi hayatını kaybetti.Çıkan yangın nedeniyle paniğe kapılan taraftarlar kaçmak isterken izdiham yaşandı. Taraftarlar sıkışarak hayatlarını kaybettiler.



31 Ekim 1976 - Yaounde/Kamerun : 2 Ölü

Kamerun-Kongo karşılaşmasında hakemin penaltı vermesi üzerine taraftar hakeme saldırdı. Kamerun başbakanı olay yerine helikopter ile paraşütçüleri gönderdi. Faciada 2 taraftar yaşamını yitirdi.


11 Mayıs 1985 - Bradford/İngiltere : 56 ölü

Bir taraftarın sigara izmariti,stadın ağaçlık kısımlarına gelmesi yangına sebep oldu.Çıkan yangında 56 taraftar hayatını kaybetti.



29 Mayıs 1985 - Brüksel/Belçika : 39 ölü

Heysel  Stadında oynanan Juventus-Liverpool arasında oynanan Şampiyonlar  Kulüpler Kupası final maçından önce İngiliz taraftarlarının İtalyanlara saldırmasıyla olaylar başladı. Saldırı sonrası çıkan panik sonucu bir duvarın çökmesi sonucu 38 İtalyan,1 Belçikalı hayatını kaybetti. Arada güvenlik bariyeri olmadığı için İngilizler, İtalyanların bulunduğu bölüme saldırmış ancak kendilerini korumak isteyen İtalyanların kaçış noktasındaki büyük duvar taraftarların kaçışını engellemiştir.
5 Mayıs 1992 - Bastia/Korsika : 17 ölü, 1,900 yaralı

Fransa kupası için karşı karşıya gelen Marsilya-Bastia maçını izlemeye gelen taraftarlar,8 bin 500 kişilik stadın kapasitesini 18 bine çıkarmak için yapılan tribünün yıkılmasıyla hayatlarını kaybettiler.