Türkiye'de ultras olabilmek için erkek olmak gerekiyor.Peki ya Avrupa'da?
Futbol oyunu ve kadınların bu oyundaki yeri yıllardır tartışılan bir olaydır. Ancak biz bloğumuzda genelde futbolun taraftarları ile olan ilişkisini incelemeyi seviyoruz. Bu yüzden bu yazıda bu konuya değinmek istedik. Bloğumuza spor seven kadın mücadelesi adını vermemizin sebeplerinden biri de aslında buydu. Ülkemizde kadınların futbolu, basketbolu, voleybolu kısacası taraf ve desteğin skoru etkilediği tüm spor dallarında ikinci sınıf seyirci statüsüne düşmektedir.
Super Queens taraftar grubu
Yurt dışındaki tribün kültürü ve tribün faaliyetlerine baktığımızda kadınların erkek taraftarlar ile statlarda el ele, kol kola takımlarını desteklediğini görüyoruz. Ülkemize oranla tribün faaliyetlerinin daha anlamlı, daha kesin çizgilerle belirlenmiş olduğu yerlerde kadınlar adeta birer itici güç haline gelebiliyorlar. Örneğin Portekiz'in güçlü ekiplerinden Porto'nun kadın taraftarlarından oluşan "Super Queens" adlı taraftar grubu ağırlıklı olarak kadınlardan oluşuyor. Buradaki kadınlar maçlarda kendilerine ait olan pankartları boyuyorlar,her yaştan kadını aralarına alıyorlar ve maçlarda takımlarını destekliyorlar. Özellikle içimizin erimesini sağlayan yönleri ise kendilerine otobüs tutup deplasmanlara gitmeleri.
Bunlarda CF Cluj'un kadın taraftarları ABLAZE ve videolarından ne kadar iyi olduklarını izleyebilirsiniz :)
Aslında kendimize sürekli sorduğumuz sorulardan birincisi ve belki de en önemlisi, futbolu ve tribünü bu kadar seven bir ülke olmamıza rağmen neden kadınları tribünlerde istemiyoruz? Sürekli kadınları tribünlerde "korunacak nesne, yanında küfür edilemez kişilik, rahat hareket etmeyi engelleyen olgu" şeklinde görüyoruz? Yıllardır Türkiye'de kadınların neden futbola ve tribüne ilgi göstermediğini tartışıp duruyoruz. Gelin size çok net örneklerle bunu açıklayalım.
Dün oynayan UEFA Avrupa Ligi maçlarından biri olan Bate Borisov maçında Bate Tribünlerinde erkeklerle ile birlikte soyunan kadın taraftarlar Türk basınının ve sosyal medyanın oldukça ilgilsini çekti.
Facebook ve twitterda bir çok kez paylaşılan bu fotoğraflara edilen yorumlar bizi pek fazla şaşırtmadı. "Rus deyince meslek bellidir, Volkan'da kızı görünce golü yiyordu" gibi zeka seviyesini belli eden ve zihni yormayan yorumlar gördük. Ama içlerinde en doğrusu "Türkiye'de olsa o stadı yıkarlar" yorumu idi. Buradan tuttuğumuz takımı bilenler kesinlikle renk ayrımı yaptığımızı düşünmesinler. Biz bu konuda net düşünüyoruz. Kadınlarında en az erkekler kadar gönül verdikleri takımlarını destekleme haklarının olduğuna inanıyoruz.
Gelin diğer ülkelerde kadınların faal olduğu tribünleri fotoğrafları ile birlikte görelim.Yazımızı okuduktan sonra bizimle görüşlerinizi paylaşırsanız çok seviniriz :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder